Δεν έχω κίνητρο! Τι να κάνω;

Συντάκτης: Καλλιρρόη Βολονάκη

Αναβάλλεις και εσύ τις υποχρεώσεις σου; Δες το γιατί!

Το κίνητρο είναι κάτι που, μάλλον, σκέφτεσαι όλη την ώρα, χρησιμοποιώντας στον εαυτό σου (ή στους γύρω σου) τις παρακάτω φράσεις: 

«Θέλω να το τελειώσω αυτό» ή «Βαριέμαι να το κάνω τώρα, άστο για αύριο, από Δευτέρα» ή «Έχω μέρες μπροστά μου» (πριν την εργασία). 

Αφού το συναντάμε κάθε μέρα, σχεδόν παντού, έχει σημασία να καταλάβουμε για τι μιλάμε, όταν λέμε τη λέξη κίνητρο.

Το κίνητρο είναι μια συναισθηματική κατάσταση που εντοπίζεται σε δύο σημεία: σε μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα και σε μέρη που σχετίζονται με το να λάβεις δράση.

Στις περισσότερες  περιπτώσεις, το κίνητρο είναι αυτόματο: το μυαλό εντοπίζει μια διαφορά ανάμεσα στο πώς είναι τώρα τα πράγματα και στο πώς θέλεις να είναι και το σώμα σου λαμβάνει δράση, για να μειώσει τη διαφορά αυτή. 

Κάθε φορά που λαμβάνεις δράση (ή δεν κάνεις κάτι), συμβαίνει ένα από τα δύο αυτά σενάρια: θες να πας προς αυτά που θα σου φέρουν ευχαρίστηση ή θες να αποφύγεις όσα είναι δυσάρεστα. 

Την παραπάνω αρχή, ο Sigmund Freud, ο πιο διάσημος ψυχαναλυτής, παγκοσμίως,   την είχε ονομάσει «the pleasure principle», ή αλλιώς «η αρχή της ευχαρίστησης». 

Δεν είναι λίγες οι φορές που το να αποφύγεις κάτι, νικά το να λάβεις δράση.

Σε αυτό ευθύνεται, εν μέρει, και ο πρωτόγονος εγκέφαλός μας, που θα προτιμούσε να το βάλει στα πόδια και να μείνει νηστικός, αν χρειαστεί, από το να κινδυνέψει από τα άγρια θηρία.

Ας πούμε ότι έχεις μία φανταστική ευκαιρία να ξεκινήσεις μια νέα επιχείρηση. Εκείνη τη στιγμή νιώθεις χαρά, που σε ωθεί στο να λάβεις δράση. Ταυτόχρονα, αν αυτή η ευκαιρία απαιτεί το να παρατήσεις μια  καλοπληρωμένη δουλειά, νιώθεις το ρίσκο και δε θες να λάβεις αυτή τη δράση, κάτι που οδηγεί σε σύγκρουση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τολμώντας να ρισκάρουμε, εξελισσόμαστε


Όσο το ρίσκο είναι πολύ μεγαλύτερο στο μυαλό σου, από όσο είναι η ανταμοιβή, θα διστάζεις, ακόμα και αν η πιθανότητα να κινδυνέψεις είναι πάρα πολύ μικρή, κάνοντας το βήμα αυτό. 

Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας που είχαμε αναπτύξει στον εγκέφαλό μας, σε πρωτόγονο στάδιο, ήταν πολύ χρήσιμος, τότε, αλλά, σήμερα, οι περισσότερες αποφάσεις που πρέπει να πάρεις, δεν είναι ζήτημα ζωής-και- θανάτου. 

Οπότε ποια είναι λύση;

Η λύση είναι να μειώσεις τις διαμάχες στον εγκέφαλό σου, που σε ωθούν μακριά από πιθανούς κινδύνους και θα δεις τον εαυτό σου να νιώθει ότι το κίνητρο λαμβάνει δράση προς όσα επιθυμεί.

Συντάκτης: Καλλιρρόη Βολονάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.